Защо да не учим в престижен университет?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

От малки израстваме с идеалите, че трябва да учим в университет, за да успеем. Разбира се, искаме това да бъде престижен университет, за да бъде сигурен успеха ни в последствие. Така ли е обаче? Наистина ли ученето в престижно учебно заведение ни гарантира успеха? Разбира се, че не. В това има все повече примери и изследвания. Но въпреки това, много хора придобиват комплекс, когато не успеят да влязат в желания университет. Те често не виждат какво всъщност печелят, защото са вглъбени в остарели стереотипи.

Ето, няколко причини защо не е толкова важно да учим в престижен университет:

Често пъти те „лежат“ на стара слава, която няма покритие.

Дипломата не отваря врати. Да, точно така. Отдавна никой не гледа кой къде е завършили. Има значение само дали можете или не. Старите учебни заведения, често пъти са настроени твърде консервативно и отдавна са извън изискванията на случващото се в модерният и съвременен свят. Те трудно променят своите образователни програми и стереотипи.

Липса на свобода, какво да учим

Всеки човек е индивидуален и има различни потребности, за това как и какво да учи. В престижните университети програмата е препълнена с неща, които някой друг мисли, че трябва да знаете. В резултат на което не Ви остава време да учите и да се развивате по начин, които вие искате и смятате за необходим. Естествено, че е добре винаги да има кой да ви направлява, но също толкова важно е учебният материал да е съобразен с индивидуалните Ви нужди и потребности.

Шаблонизиране на съзнанието

Да! Всички сме чували мита, че там ще ни научат да мислим. Да, ама не! Ако не сме се научили да мислим до 15 си годишнина, то това няма да се случи и в университета. Тъжно, но факт! Единственото, което получаваме там, е още някой и друг шаблон изказан от велик гении, но велик за неговото си време. Вашето величие се крие в умението да съзрете днешната и утрешна действителност. Хубаво е, когато човек може да „стъпи“ на здрава основа и доказани практики във времето, но те сами по себе си нищо не носят, ако не съумеете да ги използвате по най-подходящият начин.


Прекалено много учене, без да има време за да започнете истинска работа.

Учене, учене и пак учене. От толкоз учене няма да Ви остане време да започнете истинска работа и да се слеете с действителност. В днешно време, преди да сте завършили университета е добре да имате някоя и друга проведена „битка“, за да може след това да съумеете да намерите най-доброто място за Вас и да не губите излишно време в ориентация.

Твърде много очаквания.

Очакванията!!! Тези окови на големите очаквания могат да съсипят всеки. Често пъти младите хора не са готови да носят бремето на големите илюзии, било то техни или чужди. Ако не сте готови да преглътнете чуждите мечти, трепети и илюзии и не сте готови да погледнете истината в очите, то е добре да се замислите, къде се намират очакванията на Вас и Вашите близки и дали сте готови да се разделите с тях.

Разбира се, всичко това има и своята противоположна страна, която очаквайте съвсем скоро. Сами изберете, коя е Вашата истина.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Работа vs почивка

В динамичния свят,в който живеем, е изключително важно да запазим своята работоспособност през целия ден. Не само през работната му...

Затвори