Силата на отрицателните коментари

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

В днешно време интернет репутацията е на практика всичко. Лошата интернет репутация може да съсипе всеки, а добрата такава може да изстреля всеки бизнес на върха. Но всеки знае, че само доволни и щастливи клиенти няма никъде. Колкото и голяма да е една фирма, колкото и високо квалифицирани кадри да работят за нея, все пак всички работят с хора и това само по себе си води до различни мнения, гледни точки и пр. по един и същи казус. Всеки бизнес, които не е от вчера има по някое и друго оплакване в интернет средата.

Тук всички маркетолози биха казали, че това е краят. Така ли е обаче в действителност? Трябва ли толкова много да се страхуваме от лошите коментари и недоволните клиенти?

Моето лично мнение е НЕ!!! Все по-често забелязвам, че хората търсят именно тези мнения и в резултата на тях избират към коя фирма да се обърнат. Сега фирмите плащат за да заличават тези коментари. Скоро очаквам този процес да се обърне и да започнат да плащат, за да ги поставят. Защо ли?

Всеки се опитва да покаже своя бизнес по най-добрия начин в Интернет. Тъй като това е най-честият начин за намиране на клиенти, то фирмите са готови да направят всичко, за да имат добра интернет репутация. Комерсиализирането на този процес е взело своя предел и вече всеки знае, че резултатите при търсене в Google са манипулирани. Ето защо потребителите започват да търсят и други канали за проверка на своя избор. Те знаят, че отрицателните коментари често пъти биват премахнати по не естествен начин. Така, когато потребителят се натъкне на фирма, която има само положителна репутация, започва да се замисля дали това е естествено или има някаква чужда намеса. Всяка дългогодишна фирма има и някой не чак толкова доволен клиент. Наистина добрите фирми не се страхуват от това. Те знаят, че са достатъчно добри за да се справят и не хабят ресурси да трият и манипулират резултати. Затова все по-често потребителите искат да видят оплакванията на клиентите и как фирмата е реагирала. Това се оказва възлов момент. Няма да се учудя, ако бизнесът започне да плаща за поставянето на отрицателни мнения. Е, това сигурно няма да е в обозримо бъдеще, така че днес отрицателните коментари са най-силният източник за достоверност за начина на работа на една фирма.

Ако сте попаднали на статията търсейки информация как да премахнете някой коментар, искам да ви кажа едно нещо. Не бързайте! Утре този коментар ще ви носи пари! Днес побързайте да разрешите недоразумението в реалния свят, а не във виртуалния.


0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Защо да не учим в престижен университет?

От малки израстваме с идеалите, че трябва да учим в университет, за да успеем. Разбира се, искаме това да бъде...

Затвори