Що е то приятелство? (част 1)

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

В предходната статия ви споменах, че се чудя дали да споделя тази първоначална версия относно мислите ми за приятелството. Да, все пак реших да го направя. Ето я и нея:

Преди време попаднах на един интересен тренинг за пари. Една от застъпените теории беше, че енергията на парите е енергия на партньорство. Каквито сме ние като партньори, такива са ни взаимоотношенията и с парите. Днес няма да давам оценка дали това е така или не. Това го разказвам за да ви въведа в това как стигнах до по-долните редове. Едно от упражненията на тренинга беше да продадем себе си като партньор на мъжа (респ. жената) до себе си, като приятел и на клиентите си. От нас се искаше да направим кратко представяне, в което да продадем себе си на човека срещу нас в една от тези роли.

Това ме вкара в размисли. Как трябва да представя себе си за да спечеля някого за приятел?! До сега винаги съм правила това интуитивно, и никога не ми се е налагало да го систематизирам и да го извеждам като някакъв алгоритъм. Интуитивно всички знаем какво е приятелството. Всеки си има своята дефиниция, но и всички знаем, че има определени обстоятелства, при които дефинициите ни издишат и не са точно такива каквито са. Но все пак! Какъв трябва да си за да си добър приятел?

приятелство

 Какви са качествата, които трябва да притежаваш? Разсъждавайки над тази тема, реших да пусна кратко допитване до моите приятелчета във фейсбук. Получих доста интересни отговори, които след като обобщих, излязоха няколко основни момента. Кои са те?! Ето кои са основните характеристики на приятелството.

Добрият приятел е този, който:

  • е откровен

Той винаги ти казва истината, независимо колко е болезнена. Казва ти нещата такива каквито са и те приземява когато си загубил връзка със земята.

Всички сме били в такива моменти. Мислим си, че това което правим е велико, правилно, красиво и пр. За съжаление, не винаги имаме правилна преценка. Често хвърляйки се в някаква идея ние загубваме правилната самооценката за себе си и нещата, които правим. За съжаление, понякога хората около нас и обществото подхранват лъжливите ни преценка и така ние съвсем губи позицията, като често дори започваме да се излагаме без да се усещаме. Тук е мястото на добрият приятел, които да ни дръпне настрани и да ни каже: „Ей, почакай малко! Виж се отстрани!“. Да. Понякога това е болезнено, но е още по-болезнено да ни оставят да се самозалъгваме, а ролята на добрият приятел е да избере най-правилния момент и правилния начин да ни приземи. Това е част от приятелството.

  • е отзивчив. Помага ти. Готовност да откликне на нуждите ти.

Кой друг ще ти помогне да си качиш новия диван, ако не добрият ти приятел. Дори да трябва да си вземе отпуска специално за това, той пак ще го направи!

Кой друг ще остане с теб цяла нощ да ти помага с проекта ти, ако не добрият ти приятел, дори когато е болен!

Кой друг ще ходи да вземе подарък за майка ти вместо теб, ако не добрият ти приятел, дори когато няма време да вземе такъв на собствената си майка.

Да. Добрият приятел подава ръка, когато имаш нужда. Той е там и е готов да ти помогне както в битовизмите така и в по-мащабните дела.

  • проявява търпение към теб.

Днес са те ядосали на работното място и ти неусетно си го изкарваш на всички около теб. Другите се разбягват, но добрият ти приятел остава до теб. Много си натоварен на работа и нямаш време да се видиш с приятелите си. Минава ден-два така и хоп, съвсем неусетно вече година и половина не сте се виждали и чували. Обаждаш му се и да, той е там, чакате с отворено сърце, сякаш нищо не се е случило. Всеки си има своя живот и той приема това нещо.

  • радва се искрено на успехите ти. Не тай завист или злоба. Радва се за теб, дори когато той е в труден момент.

Да намериш с кого да споделиш успехите си без това да предизвика дразнене и завист в отсрещния човек си е истинско богатство. Обикновено, неусетно се оказва, че се състезаваме с приятелите си за това кой от кого е по-успял. Често това е напълно несъзнателен механизъм, продукт на съвременния живот. В началото го наричаме спортна злоба. В последствие, без да се усетим кога, се превръща в неподправена и искрена злоба.  И така в един хубав и щастлив ден се оказва, че няма с кого да споделим щастието от успеха си. Ето защо, малцината ни приятели, които не са завладени от тази болест, се оказват безценно богатство.

Добрият приятел ще сподели с теб радостта от успеха ти. Да, от твоя, не от неговия.

  • можеш да споделяш чувства и емоции, смях и сълзи.

Това, което най-много ни липсва в съвременния свят – да споделяме неподправени чувства, такива каквито ги изпитваме. Всяко човешко същество има нужда да сподели своите емоции – било това хубави или лоши, такива каквито са. Всеки от нас изпитва нужда да се облегне на нечие рамо и да си поплаче или пък да се посмеят заедно. В ежедневието, което живеем това не винаги е възможно. То едва ли е имало времена, в които това винаги да е било възможно, но това е друга тема. Така, че да има с кого да плачеш и да се смееш си е богатство.

Кои са другите характеристики на добрия приятел, ще разберете съвсем скоро.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
приятелството
Откровено за приятелството

Отдавна се каня да напиша статия за приятелството, но нещо все ме спира. Първоначално написах един вариант, които беше в...

Затвори