Работа vs почивка

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

В динамичния свят,в който живеем, е изключително важно да запазим своята работоспособност през целия ден. Не само през работната му част, но и след това. Много хора довършват работата си вкъщи, работят още нещо допълнително или просто трябва да си свършат къщната работа в сравнително адекватно състояние. Работният процес е твърде бърз и модернизиран. Това налага все по-високи стандарти за бързина, гъвкавост и изобретателност. Този процес изхабява хората все по-рано, все по-бързо и все по-необратимо.

Един от най-често срещаните съвети, за това как да се съхраните в съвременния свят, е свързан с правилното регулиране на времето между работа и почивка.

В училище е заложен моделът с 40мин работа и 10мин почивка.

Помодеро предлага модел, при които на всеки 25мин работа се почива по 5мин.Друг модел, които се залага при разпределението на времето между работа и почивка е свързан с числата на Фибоначи. При него избираме за продължителност на работа едно от числата на Фибоначи в минути. После почиваме толкова минути, колкото е числото на две позиции преди това, което сме избрали за дължина на работата си. На кратко, ако работим 21мин., то почиваме 8. Ако работим 55мин, то почиваме 21мин. Ако работим 89мин, почиваме 34мин.

Коя е най-подходящата схема е трудно да се каже, но равномерното разпределение между работа и почивка е изключително важно, за да запазим своята продуктивност по-дълъг период на време. Всеки сам може да установи неговата най-добра зависимост.

Обаче за повечето хора, следенето на този процес отнема от вниманието им и пречи в извършването на задачите. Така вместо да помага тази схема, то тя пречи. За щастие вече съществува софтуер, които следи за това вместо нас. Има различни програми с различни функции. Едни от най-популярните може да откриете тук – http://gigaom.com/2010/11/10/9-free-pomodoro-timers/

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Как да изгоним тревогата и депресията?

Какъвто и живот да живеем, всеки от нас е минавал през своите трудни моменти. Моменти, в които униваме и ни...

Затвори