Книгите, които промениха любовта

Темата за любовта. Толкова изтъркана и толкова непреходна. Тема, по която е писано толкова много и толкова малко се знае. Тема, по която винаги има какво още да се каже и тема, по която каквото и да се каже, то е толкова банално. Едни и същи болки, откривани в милиони истории, които всички толкова добре познаваме и въпреки това ги допускаме отново и отново в живота си. Болка ли е любовта или любовта е онова безмерно щастие на сливане на две души, за което всички копнеем? Щастие ли е любовта или любовта е онази болка, която ни възвисява в търсенето на безусловното приемане?

Какво представлява любовта? Сигурна съм, че всеки има отговор за себе си, но също така и никой не е сигурен какъв е той всъщност.

Днес, искам да ви покажа книгите, които най-много са повлияли на моята представа и са ме накарали да се замисля над редица въпроси.  

Без да подреждам по значимост, ето ги и тях:

♡ Любов ♡

Елиф Шафак

Тази книга си я купих от чисто любопитство към авторката. В онзи момент не ми се четеше езотерична, поучителна и прочие литература за любов. Исках нещо по-различно и реших да обогатя общата си култура като добавя към нея някой от романите на Елиф Шафак. Заради огромната популярност, която беше придобила с навлизането на пазара, реших че може би си заслужава да я изследвам. Имаше известно чудене коя нейна книга да си взема. Избрах тази само, защото ѝ е първата.

Да си призная, през първата половина от книгата бях леко разочарована. Някак не се чете бързо и лесно като за преди заспиване. Иска си време, внимание и вглъбеност, която в онзи момент не знам дали исках да отделя. Трябва да потънеш в нея както се казва. Доста пъти ми минаваше през ума да я зарежа, но толкова суперлативи ѝ се носеха, че някак съвестта ми не даваше аз да съм глупачката, която не я разбира. И така , благодарение на егото си продължавах напред.

Не след дълго и аз съзрях красотата на книгата. Втората половина вече беше доста по-бързо четяща се и разкриваща дълбокия смисъл, включително и на първата част. Вече и аз се заплетох в магията и еуфорията ѝ. Емоциите в мен растяха постоянно до самият край. Не искам да разкривам съдържанието. Всеки може да открие в него различни неща, но ще ви кажа, че това е единствената книга върху, която съм плакала.

Книгата си заслужава!

Изворът на женската сила

Лариса Ренар

Книгата, която промени мнението ми за отношенията между мъжете и жените в съвременния свят. Да, точно така. Това е книгата, която промени отношението ми към мъжете, любовта и взаимоотношенията. Накара ме да се вгледам с други очи и да видя други неща.

Когато преди години си взех тази книга, бях изпаднала в дълбоко разочарование. Бях осъзнала, че е време да променя нещо радикално в живота си. Бях готова да прочета и най-дебелата книга за взаимоотношенията между мъжете и жените. Бях готова да изуча и най-сложната психология на тази тематика. Бях готова да направя каквото трябва, но исках генерална промяна.

И така един ден се въоръжих с търпение и тръгнах на обиколка из книжарниците, да търся тази чудата книга. Обикалях аз и търсех. Обикалях и търсех и така без резултат. От книжарница на книжарница, без резултат. Уморена от цял ден обикаляне, влизам в последната книжарница, която знам, с капка надежда. И уви! Отново няма моята книга. Предавам се и решавам поне да си взема някое разтоварващо романче. Погледа ми неусетно се спира на тази книга. Преглеждам на две, на три и решавам, че поне е по темата и си взимам тази книжка.

Тогава почти никой не знаеше името на Лариса Ренар и какво представляват книгите ѝ. Прибирам се вкъщи и започвам да чета. Чета си аз и си мисля „Какво готино и увлекателно романче“. Много бързо се чете и много завладяващо е написана книгата. Така потънала в съдържанието в един момент ме просветлява, че това не е обикновен роман. Това е точно тази книга, която съм търсела толкова дълго време. Дълбоки истини, запленяващи моменти и преди всичко изключително вдъхновяваща.

Да се обичаме с отворени очи

Хорхе Букай, Силвия Салинас

Тази книга ми я подари една приятелка преди повече от 4г. В началото не привлече вниманието ми. Мислих си, че това е поредната блудкава книга, та така престоя около 1г на лавицата ми с. Докато един ден реших, че ми се чете нещо по-разтоварващо и посегнах към нея.

В началото ми изглеждаше точно такава – едно леко романче с привкус на разтопена захар. Аз съм от онези изключения, които не харесват Хорхе Букай. Всъщност обаче тази книга се оказа една от значимите по отношение на това да се замисля за редица въпроси относно любовта. Защо се влюбваме и какво всъщност представляват връзките? Един различен поглед, поднесен по особено интересен и увлекателен начин. Една история за смисъла на любовта.

Аз с теб.

Ти с мен.

Аз със себе си.

Ти със себе си.

Ние със света.

И все пак това е книга, която трябва да се прочете в точния момент.

Харем

Колин Фалконър

Книгата представлява исторически роман, който разказва за любовната история между султан Великолепни, най-великият султан на Османската империя, и неговата любима, Хурем.

Това е най-противоречивата книга в библиотеката ми и в същото време най-четената. Тази книга почти постоянно е в някой друг. За нея винаги има списък от хора, които чакат да им я дам за да я четата. Книгата е обиколила над 40 човека за около 5г. Чели са я жени на възраст от 23г до 78г. Всеки на когото съм я дала, я е дал на поне още един човек. Някой са влюбени в нея, други я отричат напълно. Някои я възхваляват, други се възмущават. Някой я сравняват с „50 нюанса сиво“, според други в нея има дълбок смисъл.

Моето лично мнение е, че моралният отпадък в нея е безпрецедентен. И все пак, ако трябва да опиша книгата с едно изречение, то би било това:

Ако една жена реши да се бори за собственото си съществуване,

то Бог да е на помощ на всички останали.

Ако искате да разберете колко безкористна може да бъде една жена или искате да видите колко манипулируем може да бъде един мъж и как да го постигнете, то тази книга е за вас.

♡ Умението да обичаш

Дон Мигел Руис

Книгата, която съм прочела 5 пъти и всеки път ми е като за първи.

Не знам какво намирам в тази книга. Честно! Не знам! Просто ме привлича да я чета отново и отново.

А коя е книгата, която промени отношението Ви към любовта?

You Might Also Like

Leave a Reply

four + one =