Как да развием интелигентността си?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×
развитие на интелигентността
Image courtesy of ddpavumba at FreeDigitalPhotos.net

Мислите ли си, че интелигентността е вродено качество и то е такова каквото е, и не може да бъде променено? Ако наистина мислите така, време е да развенчаете този мит. Интелигентността е качество като всички други. Тя се развива и притъпява. Тя не е постоянна величина. Ако искате да бъдете по-умни и съобразителни трябва да работите върху това и да полагате усилия. Ако превърнете някои малки и лесни неща в свои навици, след няколко години ще забележите значителни промени в услужливостта на мозъка ви.

Може би изразът „няколко години“ ви звучи стряскащо, но ако проучите в детайли живота на приятелите ви, които са по-изявени умствено, ще забележите, че те живеят по някои правила, които ги превръщат именно в такива.

Ето и някои идеи, които може да пробвате:

  • Пишете с двете ръце

Може би ви звучи странно, но действително едно такова малко нещо, може да повлияе на интелигентността ви. Когато се научите да пишете с ръката, която не използвате, вие включвате неизползвана половина от мозъка си. А какво крие тя, никой не знае. Съществуват и други ползи за да опитате това.

  • Водете си записки


Оставете мислите си да текът свободно. Запишете ги произволно и без редакция. Просто пишете, рисувайте, драскайте без да мислите! После ги прочетете, помислете и ги подредете. Ще се изненадате до какви неща може да ви доведе мозъка. Едни от най-известните учени твърдят, че така са стигнали до великите открития.

  • Развийте допълнително умение!

Всяко нещо, което научавате, развива още нещо странично. Нашият мозък е сложна мрежа от неврони. Всяко нещо, което научавате, отваря нови пътища в съзнанието ви. Едно ново нещо, което може да пробвате е фоточетенето.

  • Задавайте въпроси!

Както някой беше казал „По-добре 5 мин. срам, отколкото цял живот срам!“. Питайте за всичко, което не знаете или не разбирате. Търсете отговори на въпросите си постоянно.

  • Набележете своите слаби места!

Направете списък с нещата, които не знаете. Отбележете 5 най-важни. Потърсете информация за тях. Заобиколени сме с такава и едва ли има тема, по която да не може да се намери достатъчно литература. Не забравяйте да използвате проверени източници и винаги проверявайте на няколко независими места.

  • Четете противоположни тези.

Преди да изградите свое мнение, потърсете информация, която е „ЗА“ и „ПРОТИВ“ дадено нещо. Убедете се в правотата на фактите, които се използват. Едва тогава изградете свое мнение.

  • Слушайте класическа музика

Отдавна е доказано, че класическата музика влияе на умственото и емоционално развитие на децата. Съществуват много изследвания, които потвърждават, че когато се слуша класическа музика двете полукълба на мозъка работят в синхрон и с максимален капацитет. Тук има една подробност. Не всяка класическа музика действа така. Добър пример за търсеният ефект са произведенията на Моцарт.

  • Играйте на детски игри тип „clever game“

Детските игри имат за основна цел да развиват интелигентността и всякакви качества, които са свързани с възприятието и опознаването на света. Те развиват много умения, които в последствие са основа за качествата на цялостната ни личност. С игри тип „clever game“ може да се сдобиете от почти всяка книжарница, детски магазин или интернет пространството.

  • Четете книги

Стара и изпитана рецепта е четенето на книги. Един от най-мощните активатори на вашата интелигентност. Не го пренебрегвайте!

За още идеи как да развиете интелигентността си, може да прочетете „Факторът Айнщайн“ на Уин Уенджър, Ричард По.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
7 причини да се научим да пишем с двете ръце

Не, не, не става въпрос за десетопръстната система за набиране на текст. Тук говорим за способността да пишем по класическия...

Затвори