Как да останем жени в големия корпоративен свят?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Да, големият бизнес свят е на мъжете. Както и да го въртим, каквото и да правим, това е мъжка енергия и той си остава техен. Никому не е нужно да го променяме, но това не означава, че трябва просто да се предадем. Нашите баби са се борили за да ни приемат, нас жените, в него и днес да можем да имам самостоятелност. Да, точно така. Става въпрос за самостоятелност. Никой не отрича ролята и мястото на мъжете в съвременния свят. Никой не иска да ги измести от там. Въпреки нашумялата еманципация, малцина са онези жени, които наистина искат да заемат мястото на мъжете.  Просто искаме доза самостоятелност, самостоятелност за да бъдем свободни, свободни да живеем живота си така както искаме. Волни и отдадени на себе си. Не, не че не искаме да се отдадем на вас мъжете, разбира се, че искаме, но искаме да имаме свободата, правото и възможността да си тръгнем от вас във всеки един момент.  А за да може да си го позволим имаме нужда от определени ресурси.

И предвид особеностите на съвременния свят, в които живеем, то често пъти тази свобода, право и волност е обвързана с пари. А парите на свой ред с бизнеса.

И да, понякога се увличаме, просто защото ни е интересно или просто защото искаме да заглушим нещо друго, но когато се увлечем губим връзката със себе си и със своята женственост.
Просто, защото това не е нашата енергия и за нас това може да бъде силно разрушително за разлика от вас мъжете, където големият свят на парите, амбициите и постиженията си е изцяло ваша територия.

Да, ние също имам амбиции, ние също имаме цели и ние също постигаме разни неща, но цената, която плащаме е различна, а и щастието и смисъла, които търсим са различни.

Ето защо често пъти съветите, които се дават за да бъде успешен един лидер, мениджър, могат да направят щастлив и доволен един мъж, но не и една жена. Поне не е в дългосрочен план. В краткосрочен план всичко това може и да е успешно, може и да дава своя резултат, но в бъдеще рано или късно жените се изправяме пред въпроса „За това ли мечтах? Това ли беше онова, което исках да постигна? „. И да, тук идва момента на жестоката равносметка. За съжаление, в повечето случай краят е тъжен, даже във всички. В момента не се сещам за изключение.

Това е тема, която много ме тормози в последните години. Защо мъжете следвайки целите си и всички онези съвети за успешни лидери просто успяват и стават все по-добри, и по-харизматични, и по-уверени, и по-себе си и по-на мястото си, а при нас жените във времето се самоунищожаваме? Разбира се универсален отговор не открих, но разбрах, че като цяло това е тема, която е изключително малко изследвана в света и може би тепърва предстой. Как успява един мъж е ясно, но как успява една жена без да се саморазруши?

Винаги когато съм на тази вълна се сещам за един цитат на Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Фейсбук, от книгата ѝ „Реши се“:

Да, бабите ни са правили всичко сами, ние – не! Защото в 21 век ние имаме нужда не от това да се доказваме, да се борим за права, за признание и равенство, да постигаме невиждани чудеса със свръхусилия, а от това да живеем живота си с удоволствие!

Да, ключовата дума е удоволствие! Ние жените се нуждаем от доза забавления и наслада в работата си, като в това число се включва и доза почивка. За нас почивката и отдаването на хобитата ни е от изключително значение, както и липсата на насилие, в смисъл на воля, и упоритост. Това ни съхранява и ни прави жени.

Как да постигнем това, всяка сама ще трябва да открие. Аз Ви предлагам няколко малки стъпки в усъвършенстване на нашето ежедневие в корпоративния свят. Без да степенувам!

Не носете тежко!

Чанти с лаптопи, папки с документи … не Ви подхождат. Ограничете се до дамската си чанта и максимум една тънка папка с един договор. Това е всичко, което ви трябва. Ограничете необходимите атрибути. Ако все пак се налага да носите такива, то намерете си помощници. Помолете мъжете в офиса да ви асистират. Колкото и да се дразнят привидно, то когато ги дарите с нежната си усмивка, то те ще са радостни да ви помогнат. Не вярвате! Проверете! Помолете няколко пъти един и същ колега за помощ, след това сменете колегата и помолете друг. Ще забележите, че първия ще възроптае по един или друг начин. Значи ревнува. Щом ревнува, значи му харесва да ви помага.

Казвайте „Благодаря!“, „Моля!“, „Съжалявам!“

Това са думи, които подхождат на всяка жена. Те подхождат и на всеки човек, но в тях се крие голяма мекота, която само една жена може да я улови, и предаде с лекота и по начин, които да разчупи оковите.

Хвалете, поощрявайте!

Всеки заслужава да чуе „Браво!“. А жените сме чувствителни и може да усетим по-лесно моментите, в които трябва да похвалим отсрещния човек. Не спирайте вътрешния си подтик да хвалите и да се възхищавате. Обкръжението ни има нужда да бъде поощрявано и оценявано. Ако си мислите, че работите в скапан колектив и вашите колеги няма за какво да бъдат похвалени, значи спешно се нуждаете да развиете тази част от себе си. Трябва да виждате, съответно да намирате, дребните успехи, които другите не забелязват. Разбира се това не означава да не бъдете взискателни, защото другата нашата характерна черта е именно детайлността, която ни е така присъща.

Детайлност

Малките неща, които виждаме само ние. Само ние можем да видим малките неща в системата, само ние можем да ги поправим, а всеки проблем, колкото и малък да е, ако се изкорени още в самото начало, би спестило много неприятности в бъдеще и съответно би развило компанията Ви до други нива. Не си затваряйте очите за тях. Изисквайте! Вашето умение да изисквате е в началото на прогреса, което вдъхновява за безупречна работа. Мъжете нямат очи за дребните неща.

Бъдете визионери!

Едва ли има друга сила, която може да мечтае така както една жена! Жените сме родени за да мечтаем, а мечтите са в основата на всяка голяма цел, на всеки добър бизнес план. Написването и осъществяването на бизнес плана оставете на мъжете, но вие го измечтайте – качествено и със замах. Дерзайте!

Създайте фирмен дух!

Създавайте ритуали, празнувайте празниците в офиса, инициирайте разни ходения, посещения и мероприятия. Създайте традиции в офиса. Това обединява колектива и позволява на хората да  се опознаят в друга среда, да открият нови качества за себе си и колегите. А така е по-лесно да се приемем един-друг такива каквито сме. Това е ценен бонус за всеки колектив.

Правете „панаири“!

В големия бизнес свят повечето мъже са от така наречени архетип търговци. Те обичат панайрите дори да обясняват друго. Те така се зареждат с енергия и за това вие ще им бъдете нужна, дори да не го разбират. Всъщност ако не го разбират е по-добрия вариант. Рязката промяна на настроенията и цялата палитра от настроения и емоции на една жена е изключително ценна за всички мъже. Разбира се, това понякога може да бъде в разрез с бизнес протокола, така че доза умереност тук все пак е задължителна. Важното е тази доза да не в 100% от времето. Бъдете истински и си позволявайте емоции. На мъжете им хареса, независимо какво казват!

Сексът няма място в офиса

Когато една жена е на висок пост, особено ако е хубава, то задължително зад гърба ѝ хората се питат с  кого ли е спала за да стигне до тук. Честно да Ви кажа, противно на общо възприетата мълва, това е тотално грешен подход. Ако една жена се даде на мъж, с когото работи, то кариерата и е обречена на провал. Тя става безинтересна и излишна. Да, излишна! Така, че ако искате да продължавате да се катерите нагоре, то нека мъжете само да си фантазират разни неща с Вас, но нека тези фантазии не стават реалност.

Бъдете деца, печелете сърца!

Показвайте емоции, жестове и мимики! Намерете своя начин да изразите детето в себе си, дори да ви обвиняват в инфантилност. Обвиняват ви, защото ги е страх да си позволят точно това.  Онези, които най-лесно печелят сърца и най-лесно печелят хора зад себе си са именно децата. С искреността си, с честността си, си умението да се забавляват, с това че винаги вярват в доброто и разбира се с наивността си. Развивайте тези качества в себе си, дори малко да загубите почва под краката си.

Грижете се за себе си и не забравяйте, че преди всичко сте жени!

Мъжете се реализират в работата си, а жените в семейството и женствеността си. Те работят за да бъдат мъже, а ние  за да се забавляваме. Просто някой от нас твърде много се впускат в забавлението си и забравят изначалните си приоми.

Гримирайте се, ходете с поли, на ток, разкрасявайте се, бъдете женствени в цялата пълнота, която може да го измислите.

И тук една забележка. Поддържайте женствена визия, но ако изглеждате като модел по природа, то внимавайте да не прекалите! Мъжете обичат поддържани жени, но се страхуват от твърде направените, а жените ги възприемат като твърде голяма конкуренция и са готови на всичко за да ги унищожат. Така, че баланс!

Намалете темпото!

Не се състезавайте с мъжете. Оставете ги да Ви победят. Оставете ги да си мислят, че са Ви победили. Оставете възможността да ги победите за случаите, които наистина си заслужава.

Никога не бързайте, не тичайте, дайте си време за почивка, осигурете си достатъчно време за обяд и се наспивайте добре!

 

А какъв е Вашият начин да запазите женствеността си и да съхраните себе си в големият свят на бизнеса? 
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Любов, Елиф Шафак 2
Книгите, които промениха любовта

Темата за любовта. Толкова изтъркана и толкова непреходна. Тема, по която е писано толкова много и толкова малко се знае....

Затвори