Как да изгоним тревогата и депресията?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×
trevoga
Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Какъвто и живот да живеем, всеки от нас е минавал през своите трудни моменти. Моменти, в които униваме и ни завладяват тревогата и депресията. Колкото и силни и борбени личности да сме често имаме нужда от външна намеса за да излезем от тези състояния. Обикновено, вместо да си помогнем, ние задълбочаваме тези състояния и влизаме в един омагьосан кръг. Тогава имаме нужда някой да ни каже как да преодолеем тревогата и депресията.

В интернет пространството има хиляди статии със съвети как да се справим с подобни ситуации. Причината те да се появяват все повече такива е в негативните последствия от притеснението. Както всички знае, то е основната причина умът ни да блокира в дадени ситуации. Разбира се, не бива да забравяме, че в някои ситуации, притеснението ни помага да се представим по-добре. Хора, които умеят да обуздават емоциите си, могат да използват тревогата си в очакване на съответното събитие и да я трансформират в енергия, която да използват за постигането на по-добри резултати. За да станем такива майстори на овладяването на емоциите, първо трябва да се научим на елементарните стъпки.

За да се справим по-бързо и по-качествено с тези състояния, най-напред трябва да направим разлика между двете. Трябва да разграничим депресията от тревогата.


Депресията е състояние на ниска активност. Тревогата е състояние на висока активност, то обикновено продължава по-дълго.  За да излезем от едното или другото състояние, то трябва да променим нивото на активност. С други думи, ако сме депресирани трябва да се занимаваме с динамични дейности и такива, които предполагат по-високи нива на работа на мозъка. Ако сме в състояние на тревога, то трябва да забавим темпото и да се занимаваме с дейности, които са в ниските нива на активност.  Друго важно, когато търсим дейност с необходимата нива на активност, е тя да бъде нова и нетипична за нас. В противен случай може да задълбочим проблема.

Друг важен момент в борбата срещу депресията и тревогата е времето, което отделяме за анализ на ситуацията. Просто пропуснете тази част! Пропуснете размислите! Времето, което отделяте за тях не ви помага. Депресията има склонност да се самоподхранва. Колко по-малко време отделяте за мислене, толкова по-бързо, ще се отървете от депресията. Това е един от основните елементи, които определят дали ще се задържите в това състояние или ще излезете от него.

 На кратно:

Депресията се лекува със зумба, а тревога та с пилатес. И без анализи!

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
10 бързи урока по история на България

Може да не сте добри по история на България, но има някой неща, които е задължително да знаете. Липсата на...

Затвори