Хобито – решение на всичките ни проблеми

Имате ли си хоби? А замисляли ли сте какво ни дава то и дали ни е нужно или е просто източник на удоволствие. Всъщност това е едно от най-важните неща в днешно време – да си имаме хоби. То е жизнено важно умение в наши дни.

Всички се сблъскваме с голямо количество стрес и се чудим как да се справим с него. Много хора прибягват до различни методи като хапчета, алкохол и наркотици. За съжаление обаче тези методи не само, че не решават проблемите и не успяват да се справят със стреса, но и са саморазрушителни. Често вместо да ни помогнат, могат ни доведат повече проблеми и да затънем още повече.

За това аз реших да се заровя в по-градивните методи за борба със стреса и да ви дам няколко идеи. В моето изследване стигнах до извода, че едно от най-важните неща е това да си имаме хоби. Звучи много просто, но то е от съществено значение и има ключово място. Хобито е изключително подценявано, а всъщност то е царят на решенията. Или по друг начин казано – хобито е ключът към щастлив и спокоен живот.

Преди време четях книгите на Вадим Зеланд и там той даваше следния пример. Цитирам по спомен. Какво правим, ако едно дете плаче? Даваме му играчка и му отвличаме вниманието. Ами същото е и при възрастните хора. Когато плаче някой, трябва да му отвлечен вниманието. Но вече сме големи хора и родителите ни не са до нас за да ни дават играчки и често няма никой друг освен нас, който да се погрижи за нас, така че трябва да правим това сами за себе си.

Ето това е и ролята на хобито. То замества играчките, с които са ни отвличали вниманието, когато сме били малки. Пренася ни в друга среда, в която няма стрес и мозък и нервната ни система могат да се отдъхнат, да си починат за малко и да се възстановят. А именно това е и най-търсеният резултат. Това е най-голямата ни нужда.

Разбира се, само по себе си, хобито не може да ни реши финансовите проблеми, здравословните и пр., но може да си отдъхнем за известно време, да се почувстваме в безопасност и след това ще имаме повече ресурс да помислим трезво и да измислим решение.

Така че, ако все още си нямате хоби, ви съветвам да си намерите такова.

А аз ще споделям моите такива в следващите няколко статии, защото могат да послужат за идея на някой от вас и да намерите своето вдъхновение.

А Вие имате ли си хоби?

You Might Also Like

Leave a Reply

fifteen + = twenty four