9 стъпки за справяне с депресията (част 2)

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Депресията! Големият бич на съвременното общество! Как да се справим с нея и как да я преодолеем? Ако сте пропуснали първата част, може да я прочетете тук.

А сега още няколко съвета от личен опит:

  • Подобрете осветлението вкъщи

В днешно време ние прекарваме доста време на закрито – дали в офиса, дали вкъщи. Осветлението на тези места влияе пряко на нашите жизнени процеси. За щастие това направление в науката и технологиите се разви доста в последните години и вече може да контролираме някой от параметрите. Двете основни направления, в които всеки човек трябва да помисли, са сила на осветеността и цвят на светлината.  И за двете може да се пише доста, но ще опитам накратко да ви обясня. За тези, които не знаят, аз съм интериорен дизайнер и част от работата ми е да избирам правилното осветление за клиентите си.

В зависимост от функцията на помещението/зоната и личното субективно усещане, то това варира за различните места. Като цяло правилото е такова, че колкото по прецизна работа извършвате, то толкова по-силно трябва да е осветена зоната. Колкото повече мястото е предназначено за почивка и релакс, то толкова по-слаба трябва да е светлината. Сигурно искате и конкретни цифри? Ще ви дам и такива, но с уговорката, че всеки има своето лично субективно усещане. Има разработени стандарти в това направление, но това, което споделят клиентите ми когато се ръководим по тях е, че те не са достатъчни. От практиката съм установила, че хол от 20кв.м трябва да има осветеност над 2000lm за да с възприема като светъл и под 2000lm за да бъде по-слабо осветен, при правилно разположение на осветителните тела. Обръщам внимание, че мерната единица е lm (лумени), а не W (ватове). W показват колко ток харчи крушката,т.е. това което плащаме на енергото. Lm показа колко силно свети. Съвременните крушки при еднакво количество изразходван ток (това, което е измерено в W) произвеждат различна сила на осветеност (това, което е измерено в lm).Другият важен момент при осветлението е цветът на светлината. Ще се опитам да ви разкажа накратко. Цветът на светлината се измерва в К (келвини). Когато е 2500-3000К се нарича топла. Около 4000К е неутрална, а над 5000К е студена. Различните фирми има различна квалификация, но най-важното е колко всъщност е цветната температура, а как я наричаме е само за улеснение. Студената светлина е най-близка до слънчевата. При нея произвеждаме кортизол и ставаме жизнени и енергични. Все още светлината не е разработена до степен да можем да синтезираме и витамин D, но това е само въпрос на време, за сега се задоволяваме с кортизола. При топла светлина спира производството на кортизол и ставаме по-мудни и спокойни. Кога и къде обаче трябва да използваме едната или другата светлина? В помещения, в които работим, офиси, кабинети и пр. е добре да използваме студена светлина. В помещения, в които си почиваме трябва да използваме жълта светлина. Това са спалните и всички релакс и спа зони. Обикновено в дома е добре да използваме топла светлина, а в офис студена. Неутралната е компромисен вариант. Ако сте човек, който работи от вкъщи, то тази неутрална светлина може да ви свърши работа, но може би е по-добре да имате различни лампи за различните си дейности.

За да излезете по-лесно от депресията, то трябва да си изберете точния цвят на светлината и точната сила. Понякога това не става от първия път и се налага да се сменят няколко крушки докато се установи най-добрият вариант в дадения случай.

депресия

  • Грижете се за себе си, отделяйте време само за себе си

Ако сте в депресия, то е от изключително значение да обръщате време на себе си. Не се занемарявайте в никакъв случай. Погрижете се за себе си! Отидете на фризьор, отидете на любимата козметична процедура, купете си нови дрехи. Обичайте себе си! В този момент само вие можете да си доставите удоволствие и да си кажете колко сте ценни за себе си.

  • Излъжете съзнанието си

Това може би е най-трудния съвет. Опитайте се да заблудите съзнанието си и да го накарате да си мисли, че всичко е наред. Дръжте се така сякаш всичко вие наред. Ако успеете да го направите поне за 1 седмица, то вие сте успели да се преборите с депресията.

Ако сте в труден момент от живота си, направете поне едно от нещата по-горе и ще се почувствате значително по-добре, но за да се справите напълно, ще трябва да приложите и деветте.

Успех с борбата! 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
депресия
9 стъпки за справяне с депресията (част 1)

Депресията е състояние, в което изпада всеки човек. Понякога то преминава по-бързо и не се нуждае от помощ, но понякога...

Затвори