9 стъпки за справяне с депресията (част 1)

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Депресията е състояние, в което изпада всеки човек. Понякога то преминава по-бързо и не се нуждае от помощ, но понякога не е така. То преминава доста по-бавно и доста по-тежко. Тогава се налага да вземем мерки. В зависимост от причините, които са ни довели до тук и времето за преминаване е различно. Но ако вече сте стигнали до извода, че твърде дълго време сте в това отчаяно, тъжно и мъгливо състояние, то трябва да се направи нещо.

Ето няколко стъпки в справянето с депресията, с които можете да си помогнете сами.

  • Оправете си здравословните проблеми

Каквито и здравословни проблеми да имате, те винаги са източник на лошо настроение, тема за вглъбяване в не много весели теми и пр. Ако все пак сте в добро здравословно състояние, но въпреки това знаете, че има нещо по-дълбоко и това не са лошите обстоятелства около вас, то може да си направите няколко профилактични изследвания. Често източник на лошото настроение е нарушен баланс на хормоните, витамин B12, витамин D, кортизол и др.
  • Спорт

Движението разгражда хормоните, които се отделят при стрес, депресия и паника. Според изследванията хората, които спортуват могат да понесат много по-високи нива на стрес, по-рядко изпадат в депресия и се справят по-успешно с балансирането на живота си.

  • Намерете си хоби

Хобито при възрастните е като играчката при децата. Чрез играчките децата научават нови неща, забавляват се и изследват света. Хобито играе същата работа. То ни изкарва от ежедневните ни грижи и ни забавлява. Чрез него учим нови неща и изследваме непозната сфера на живота. Какво правим когато детето плаче? Даваме му играчка за да му отвлечем вниманието. Какво може да направим, когато сме в депресия за да си отвлечем вниманието? Да се посветим на хобито си.

Нямате хоби? Ето няколко идеи: готвене, изработване на картички, бижута, свещи и др, поддържане на блог, фотография, рисуване, писане, пеене, свирене, катерене, каране на мотор, сърф и пр., антикварство и др.

  • Пийте достатъчно вода и се хранете здравословно

Доста банален съвет, но той е такъв именно заради изключителната му важност. Достатъчно количество вода ,и живата и балансирана храна са основен източник на енергия за организма. А тя за нас е основен източник на добро настроение. Ако още не сте се задълбали в тази тема, то е добре да ѝ посветите известно време и да изучите поне основните правила на съвременното хранене.

депресия

  • Споделяйте – водете си дневник или посетете психолог

Споделянето е в основата на разрешаването на проблемите. СТОП! Казах споделянето, а не мрънкането! Ако постоянно се оплаквате на вашите приятели колко сте зле и не се слушвате в съветите им, не предприемате действие, то вие просто си мрънкате. От това смисъл няма, даже може да напротив. Напълно е възможно приятелите ви да започнат да ви избягват. Та кой обича да го товарят с чужди проблеми! Ако искате да си излеете болката, то опитайте да си водите дневник. Там никой няма да ви съди и да ви укорява. Освен това може да сте напълно откровени със себе си, толкова колкото рядко можем да бъдем с приятелите си. Ако и това не ви носи необходимото облекчение, то е време да се обърнете за помощ към специалист и споделете болката си с психолог.

  • Стойте на слънце

Да! Слънцето! То е източник на щастие. Слънчевите лъчи на карат да отделяме витамин Д и кортизол, а те задвижват важни биохимични процеси в организма и ни карат да се чувстваме по-щастливи, по-радостни и по-заредени с енергия. Твърди се, че всеки ден трябва да прекарваме поне 20мин на слънце. По-малко време от това, рано или късно ще ни доведе до депресия.

Моят личен опит показва същото. Така се случи, че на една от предишните ми работи, работех в помещение, чиито стени бяха боядисани в черно, а дневна слънчева светлина там не влизаше. В началото това не беше проблем, но с времето се натрупваше все повече и повече и даваше своето отражение. Започнат да се чувствам жива едва след края на работния ден, когато виждах малко слънце. След 5г работа в такава обстановка, резултатът беше катострофален. Организмът ми беше толкова изтощен, че трудно изпълнявах ежедневните си задължения. Прекарах повече от една година в депресия, разболях се от разни неща с последствия за цял живот и една година от живота ми мина в пазене на леглото …. Убедих се лично във важността на този фактор. Сега, когато видя слънце и тичам навън.

Кои са другите стъпки? Виж тук.
 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Красиви ръце
Операция „Красиви ръце“

Един от най-красивите женски аксесоари са красивите ръце. Понякога поддържането на такива е изключително трудно. С наближаването на есенно-зимния период,...

Затвори