7 причини да се научим да пишем с двете ръце

Не, не, не става въпрос за десетопръстната система за набиране на текст. Тук говорим за способността да пишем по класическия начин с молив и химикал в ръка, за способността да използваме и двете си ръце еднакво добре. Повечето хора пишат с дясната ръка, някои с лявата. Ходим с два крака, а пишем с една ръка. На практика едната ни ръка остава недоразвита. А защо? Защо не пишем с двете ръце?

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Развитието на допълнителни умения винаги е предизвиквало смесени чувства. Голяма част от хората се страхуват, чудят се дали ще има полза, дали си заслужава и т.н. Друга, по-малка част, просто се хвърлят в предизвикателството. Те знаят, че единствения сигурен начин да си отговорят на въпросите е да опитат.

Ето няколко факта, върху които си струва човек да помисли и да намери своята причина, за да се научи да пише с двете ръце:

  • Когато едната ръка се умори, може да продължим с другата. 

Писането развива двигателните способности на ръката, не само за писане, а и за всякакъв друг вид дейности. Например, ако често ви се налага да завивате нещо продължително време, то със сигурност знаете каква е болката от уморена ръка. Тогава лесно бихте могли да смените ръката, с която работите и да продължите с другата. 

  • Увеличаваме капацитета на използване на мозъка си.

Знаем, че дясната част на мозъка управлява лявата част от тялото, а лявата част управлява дясната. Също така лявата част  управлява аналитичните ни способности и практични умения, а дясната креативните решения и творческите ни умения. Когато се научите да пишете с ръката, която не употребявате, по естествен начин ще увеличите използвания капацитет на мозъка си. 

  • При евентуална контузия или по-тежък инцидент, оставаме работоспособни.

На всеки се случва да се контузи. Факт! Но тези, които могат да използват и двете си ръце, имат по-големи шансове да останат работоспособни и това да не наруши ежедневния ритъм на живот.

  • Развиваме допълнителни периферни умения.

Ако пишете с лявата ръка, опитайте да завържете възел с дясната. Успяхте ли? Не? Опитайте отново! Отново не успяхте? Имате чудесен повод да се научите да пишете и с другата ръка! Ако го направите, ще откриете колко много финни неща ще можете да правите.

  • Повишава самочувствието си! 

Това е лесен начин да привлечете вниманието. Умението, да пишете и с двете ръце, ще привлече погледите както на приятелите ви, така и на мнозина непознати. Впечатленията и възторга на околните винаги подкрепят самочувствието ни.

  • Може да правим няколко неща едновременно.

Ако с едната ръка работите с мишката на компютъра, то с другата можете да си водите записки.

  • Секси е!

Ами, да! Модерно е да сме интелигентни! Модерно е да се развиваме и да се стремим към самоусъвършенстване!

Престрашете се да опитате. Не е чак толкова трудно. Успех!

You Might Also Like

Leave a Reply

− two = eight