Херес

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

ХересEдва в последните две десетилетия в останалата част от света ценителите осъзнаха, че британците са имали право – хересът (те го наричат „шери“) е вино с истинско качество и разнообразие. Херес се произвежда в Андалусия – в слънчевата и гореща Югозападна Испания. Виното носи името на Херес де ла Фронтера, стар град от времето на маврите и арабите, където се намират много от местните bodegas (изби) и който има огромно значение за испанската винена индустрия. Най-забележителните и почитани места там са избите. Обикновено всяка изба над себе си е приютила и магазинче. Островърхи варосани кулички украсяват спретнатите постройки, много от които умишлено са с „пропускливи“ покриви, и като се влезе вътре, играта на слънчевите зайчета напомня тази на витражите в католическа катедрала. Отдолу на по пет-шест реда са строени грамадни бурета, в които младото вино се оставя да отлежи. То не напуска избата преди задължителния и сложен процес на смесване. Много рядко само някои вина от престижни райони се продават, без да се смесени, и тогава се наричат almacenista (или „от склада“).

Първата работа, когато ферментацията на младото вино завърши, е да се сортира по категории – по-добро или по-лошо, по-леко или по-тежко. Всяка от категориите се отделя в отделно помещение – criadera (думата криадера означава разсадник на испански). Определя се характерът и качествата на полученото виното, които носят съответното традиционно наименование.

Сортирането в зависимост от качеството, характера и реколтата са казва солера. Търговците и производителите определят тази солера и тя може да наброява 20, а може и 20 хиляди бъчви. Младото вино се налива в бъчвите от долния край, а отлежалото вече вино (което използват за смесване) постепенно се източва от другия – горния. Тоест системата на солера е прогресивно изместване на по-старите бъчви по-нагоре, а колкото е по-младо виното, толкова е в по-долна бъчва. Но винаги става въпрос за вино от един и същ тип и оттам е постоянното качеството и във вкуса.

Вината солера (или вината по партиди, които представляват основните съставки на смесите, наричани херес) за производителите-търговци са това, което е палитрата за художника – смесването им е въпрос на усет и талант. Смесват се не само вина от една търговска марка. Допустимо е закупуването на други вина, които после се продават в смес с техните. Например повечето от хересите, които се продават, са смески между няколко сладки и тръпчиви вина. Произвежда се и количество чист херес, което не е смесвано и е неподсладено и по тази причина е вино за ценители.

Категориите, в които се класират всички млади вина херес, започват с fino. Финото е най-добрият млад херес – деликатно, с отличителен характер и вкус, то почти не се нуждае от допълнителни или десертни вина за смесване. Хересът тип фино почти винаги се разхубавяват с отлежаване, но и като млади притежават отлични качества. Тяхната силна индивидуалност идва от нетипичния дрожден щам, флората, която оформя характера им. Дегустирането директно от бъчвата, като се пъхне дълъг маркуч за източване на бялото вино, ще ви очарова – то е като живо, има вкус и аромат на прясно изпечен хляб. Те са вероятно, най-добрите испански вина.

Амонтиладо (amontilado) – по-леко и по-тъмно на цвят бяло вино, е следващата категория. Най-добрите амонтиладо са отлежали фини вина, които не са притежавали подходящата свежест, за да се консумират млади, въпреки че името често е използвано в търговията като синоним за средни по характер бленди, без особени достойнства. Най-добрите amontilado soleras са сухи, с остър, завладяващ нос (почти те блъскат в носа), с мощен, тежък, богат вкус – думите са недостатъчни да го опишат.

Олоросо е третата категория (oloroso – миризлив, силно ароматен – исп.). Вина, които притежават голям потенциал за стареене, но са много тежки в началото, отиват в тази категория (солера). Те са еталон за най-добрите сладки хереси – често наричани млечни или сметанови, което предполага нежна дълбочина и мощен вкус.

Вината, които оцветяват и подслаждат сместа, се правят отделно от стафидирано грозде и са един вид друга солера.

Сравнително малкото количество нискокачествено вино, от което се правят евтините смески, носи традиционното наименование raya (райа).

Друга една от редките смеси, които забъркват майсторите в Херес, се нарича palo cortado (пало кортадо) и е нещо между финото и олоросото. А в допълнение има и друга категория – manzanilla. Мансанилята също е два вида: мансаниля фино и мансаниля амонтиладо. Мансаниля фино е изключително деликатно и приятно вино, винаги с леко солен вкус, за който се твърди, че идва от морето. Мансаниля амонтилядо рядко се намира, но може да бъде изискано, също солено на вкус и кафяво като карамел.

Никоя смес, средно сладка или сладка, каквито са повечето бленди, не може да се сравнява с невероятните натурални шерита. Те са толкова ценни за колекционерите, колкото и великите бургундски с доказан произход.

Финесът е най-отличителната черта на хереса. Това е въпрос на варовик; на сортовете грозде, които се гледат в Херес; на огромни инвестиции и дългогодишна традиция. Разбира се, не всеки херес, но една голяма част са с много високо качество. Обаче истинското фино, рядък и неподсилван продукт на варовиковата почва на Maчарнудо и Санлукар де Барамеда е така неподправено и живо, както никое друго вино по света.

Още за вината на Испания, може да прочетете тук.

Забележка: Статията е писана преди 2005г и е преместена тук от друг блог, който вече не съществува.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Приорат

През 2001 областта кандидатства за Denominacion de Origen Calificada и го получи. За да носи една бутилка наименованието за произход...

Затвори