Пенедес

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

ВинарПенедесската област Пенедес се намира в Каталуния, на юг от Барселона. Тя е домът на повечето искрящи вина на Испания. В тази област един-единствен производител доминира в производството на непенливи вина – Torres. Производствената линия на Torres включва много вина от френски сортове (каберне совиньон, шардоне и други), както и от местни сортове, като например темпранийо. Всички вина на Torres са чисти, добре направени, с разумна цена и широко разпространение. Прочутото испанско искрящо вино Cava също се произвежда почти изключително в Пенедес. То се прави по традиционния метод, чрез ферментация в бутилката. Но за повечето Cava се използват местни испански сортове. В резултат на това вкусът им е коренно различен (приятно землист, с тон на гъби и гума) от шампанското и калифорнийските искрящи вина. Някои от по-скъпите cuvee съдържат и шардоне.

Две гигантски изби доминират в производството на Cava – Freixenet и Codorniu. Матираната черна бутилка на Cordon Negro е вероятно най-познаваната бутилка на света. Други марки Cava, ценени от специалистите са Mont Marcal, Paul Cheneau и Segura Viudas, както и реколтовите версии от по-висок ранг на Juve y Camps.

Пенедес е район, в който има богато разнообразие от различни почви. Това съчетано с благоприятен климат, в района се създават условия за отглеждане на разнообразни видове грозде. Разрешено е отглеждането на повече от 121 сорта. На практика, обаче се отглеждат много малко видове. Често в отделните изби се отглежда само по един вид грозде.

Още за вината на Испания, може да прочетете тук.

Забележка: Статията е писана преди 2005г и е преместена тук от друг блог, който вече не съществува.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Рибера дел дуеро

Рибера дел Дуеро, на север от Мадрид, е най-бързоразвиващата се винарска област на Испания. В продължение на много години областта...

Затвори