Виното на Испания

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Вината на Испания  Испания е страна с повече земя, заета от лозя, от която и да било друга страна в света. Тя е на трето място по производство на вино след Франция и Италия. Днес в испанския винен свят промените стават с един шеметен ритъм, който няма равен на Стария континент. В продължение на век и половина винарството в Испания имаше основно две важни отправни точки: най-старата – Херес, с уникалната си древна винена култура и от средата на 19 век – Риоха. Разбира се не бива да забравяме и някои десертни вина с древна традиция (Малага и канарската Малвасия), както и изолираният феномен Vega Sicilia в Рибера дел Дуеро. И също съвсем не на последното място, изключително качествените искрящи вина Cava. За последните три десетилетия испанското вино еволюира по един наистина впечатляващ начин. Въпреки бързото разширяване на системата за наименования за произход (DO -Denominaciones de Origen), тя не успява да покрие всички изби, произвеждащи вино със световно качество, които се появяват в такива неочаквани места като Малпика де Тахо, в Толедо или Кретас, в Теруел. Модернизацията на избите бе последвана от модернизация на лозята, а човек би казал, и на културата на виното. Както на производителите, така и на потребителите. Всеки ден научаваме за новооткрити винарни и нови, прекрасни вина. Достатъчно е да се спомене, че според последната световна класация Топ 100 на авторитетното списание Wine Spectator, четвърто място заема Clos Mogador Priorat 2001. Винените закони на Испания имат две степени за категоризацията на качествени вина, произведени в определен район: Denominaciones de Origen (DO) и по-високата класация, Denominaciones de Origen Calificada (DOCa), като последната е създадена през 1991 г. До скоро единственото вино с квалифицирано наименование за произход (DOCa) беше риоха (Rioja), класическото червено вино на Испания от едноименната област. През 2001 г. Приорат също се пребори за най-високата класация (DOCa). Вината, които не са квалифицирани като DO (т.е. с наименование за произход), попадат в категорията на трапезните вина – Vino de la Tierra.

НЯКОИ ИСПАНСКИ ВИНАРСКИ ТЕРМИНИ

На етикетите на испанските вина може да срещнете следните термини:
Blanco: Бяло

Bodega: Изба

Cosecha или Vendimia: Реколта

Crianza: За червените вина това означава, че виното е отлежавало най-малко две години, включително и период в дъб; за белите вина и розетата Crianza означава, че вината са най-малко на една година.

Gran Reserva: Вина, произведени само от изключителни реколти; червените вина трябва да са отлежавали най-малко на пет години в дърво и бутилка; белите gran reserva трябва да са отлежавали поне четири години преди пускането им на пазара, от тях шест месеца в дъб.

Reserva: Вина, произведени от по-добри реколти; червените reserva трябва да са отлежавали в дъб и бутилка минимум три години; белите reserva трябва да са отлежавали две години, от тях шест месеца в дъб.

Tinto: Червено

Vina: Лозе

Viejo: Стар

ПО-ИЗВЕСТНИТЕ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛНИ ОБЛАСТИ НА ИСПАНИЯ

РИОХА

РИБЕРА ДЕЛ ДУЕРО

ПЕНЕДЕС

НАВАРА

 РУЕДА

 ГАЛИСИЯ

ПРИОРАТ

ХЕРЕС

МОНТИЛЯ

 

Забележка: Статията е писана преди 2005г и е преместена тук от друг блог, който вече не съществува.
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
Сладък салам

Това е една рецепта за сладкиш, подходящ за романтична вечеря или просто за хора, на които им се яде нещо...

Затвори