Как да развием интелигентността си?

22 Flares Filament.io 22 Flares ×
развитие на интелигентността
Image courtesy of ddpavumba at FreeDigitalPhotos.net

Мислите ли си, че интелигентността е вродено качество и то е такова каквото е, и не може да бъде променено? Ако наистина мислите така, време е да развенчаете този мит. Интелигентността е качество като всички други. Тя се развива и притъпява. Тя не е постоянна величина. Ако искате да бъдете по-умни и съобразителни трябва да работите върху това и да полагате усилия. Ако превърнете някои малки и лесни неща в свои навици, след няколко години ще забележите значителни промени в услужливостта на мозъка ви.

Може би изразът „няколко години“ ви звучи стряскащо, но ако проучите в детайли живота на приятелите ви, които са по-изявени умствено, ще забележите, че те живеят по някои правила, които ги превръщат именно в такива.

Ето и някои идеи, които може да пробвате:

  • Пишете с двете ръце

Може би ви звучи странно, но действително едно такова малко нещо, може да повлияе на интелигентността ви. Когато се научите да пишете с ръката, която не използвате, вие включвате неизползвана половина от мозъка си. А какво крие тя, никой не знае. Съществуват и други ползи за да опитате това.

  • Водете си записки


Оставете мислите си да текът свободно. Запишете ги произволно и без редакция. Просто пишете, рисувайте, драскайте без да мислите! После ги прочетете, помислете и ги подредете. Ще се изненадате до какви неща може да ви доведе мозъка. Едни от най-известните учени твърдят, че така са стигнали до великите открития.

  • Развийте допълнително умение!

Всяко нещо, което научавате, развива още нещо странично. Нашият мозък е сложна мрежа от неврони. Всяко нещо, което научавате, отваря нови пътища в съзнанието ви. Едно ново нещо, което може да пробвате е фоточетенето.

  • Задавайте въпроси!

Както някой беше казал „По-добре 5 мин. срам, отколкото цял живот срам!“. Питайте за всичко, което не знаете или не разбирате. Търсете отговори на въпросите си постоянно.

  • Набележете своите слаби места!

Направете списък с нещата, които не знаете. Отбележете 5 най-важни. Потърсете информация за тях. Заобиколени сме с такава и едва ли има тема, по която да не може да се намери достатъчно литература. Не забравяйте да използвате проверени източници и винаги проверявайте на няколко независими места.

  • Четете противоположни тези.

Преди да изградите свое мнение, потърсете информация, която е „ЗА“ и „ПРОТИВ“ дадено нещо. Убедете се в правотата на фактите, които се използват. Едва тогава изградете свое мнение.

  • Слушайте класическа музика

Отдавна е доказано, че класическата музика влияе на умственото и емоционално развитие на децата. Съществуват много изследвания, които потвърждават, че когато се слуша класическа музика двете полукълба на мозъка работят в синхрон и с максимален капацитет. Тук има една подробност. Не всяка класическа музика действа така. Добър пример за търсеният ефект са произведенията на Моцарт.

  • Играйте на детски игри тип „clever game“

Детските игри имат за основна цел да развиват интелигентността и всякакви качества, които са свързани с възприятието и опознаването на света. Те развиват много умения, които в последствие са основа за качествата на цялостната ни личност. С игри тип „clever game“ може да се сдобиете от почти всяка книжарница, детски магазин или интернет пространството.

  • Четете книги

Стара и изпитана рецепта е четенето на книги. Един от най-мощните активатори на вашата интелигентност. Не го пренебрегвайте!

За още идеи как да развиете интелигентността си, може да прочетете „Факторът Айнщайн“ на Уин Уенджър, Ричард По.

22 Flares Facebook 19 Google+ 3 Twitter 0 Buffer 0 Email -- Filament.io 22 Flares ×

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Предишна публикация:
7 причини да се научим да пишем с двете ръце

Не, не, не става въпрос за десетопръстната система за набиране на текст. Тук говорим за способността да пишем по класическия...

Затвори